Fietser de klos bij afslag A58

Adri van Oosten en Chris Reijerse

Fietser de klos bij afslag A58

Bij de nieuwe afslag A58/`s Gravenpolderseweg moet de fietser 500 meter omrijden. Met name voor het woon- werkverkeer Borsele/bedrijventerrein Goes is dat een behoorlijke verslechtering t.o.v. de huidige situatie.

Al jaren wedijvert de gemeente Goes voor een afslag van de A58 op de `s Gravenpolderseweg. Met name voor de bereikbaarheid van het ADRZ-ziekenhuis is die afslag van groot belang. Eindelijk is Rijkswaterstaat bereid om daar aan mee te werken. Behalve voor het autoverkeer biedt die afslag ook voor de fietser in Goes-zuid voordelen. De Fietsersbond afd. De Bevelanden is dan ook voorstander van de aanleg van die afslag.

Nadere bestudering van het ontwerp maakte ons echter duidelijk dat er voor de fietser vanuit `s Heer Abtskerke en verder uit de Zak een behoorlijke verslechtering komt. Nu ligt er onder het viaduct onder de A58 een fietspad langs het museumspoorlijntje. In de nieuwe situatie is er geen ruimte meer voor dat pad, of het moet zijn op het tracé van een persleiding. Het waterschap, eigenaar van die leiding, wil daar onder geen beding verharding op. Misschien dat het aanbrengen van schelpen in plaats van asfalt een oplossing zou kunnen zijn. Niet ideaal maar beter een half ei dan een lege dop.

Stel dat het waterschap akkoord zou gaan, dan moet een tweede hindernis genomen worden. Het fietspad moet namelijk de drukke op- en afritten naar/van de A58 kruisen. Een zeer gevaarlijke gelijkvloerse oversteek waar de gemeente Goes niets voor voelt. Het aanbrengen van verkeerslichten lijkt geen optie. De oplossing zou een fietstunnel zijn. Kosten ca. 1,5 à 2 miljoen euro. Dat heeft Goes er niet voor over.

Het gevolg is dat de fietser van/naar `s-Heer Abtskerke 500 meter moet gaan omfietsen t.o.v. de huidige situatie. De gemeenten Goes en Borsele vinden dat verantwoord als men de kosten van de oplossing van met name een veilige oversteek van de op- en afritten afzet tegen het nadeel van een langere fietsroute.

In het verleden lag er langs het museumspoorlijntje onder de A58 een onverhard pad vol gaten en kuilen. In de zomer, als het droog was, waren er wel fietsers die van dat pad gebruikmaakten omdat het de kortste weg is van Goes-Zuid naar `s-Heer Abtskerke. Sinds 1980 (!) hebben we ons ingezet om hier een verhard fietspad te krijgen. In 2010 is dat vooral op aandringen van de gemeente Borsele eindelijk gelukt. Nu, vijf jaar later, wordt het fietspad al weer opgedoekt. Triest.

De Fietsersbond De Bevelanden kan alleen maar constateren dat de fietser de verliezer is. 

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *