Nieuws 2e/3e kwartaal 2015

Marina Govaert-de Groene

Veranderingen in de regio!!!

De gehele infra van Zeeuws Vlaanderen is op zijn kop gezet en we zijn er nog steeds niet klaar mee. Overal wordt nog afgewerkt of veranderd en dan komen de kinderziekten naar boven. Dan blijkt dat er toch nog niet goed is nagedacht, of dat de praktijk toch anders is dan wat op papier staat. Vervolgens blijkt dat er geen geld meer is. Of er is toch nog ergens een potje.

Een voorbeeld. Er wordt geklaagd over de nieuwe verlichting bij het sluizencomplex van Terneuzen. Moet het kleiner? Moet het helderder? Maar niet bij felle zon.

Ik heb ernaar gekeken en vond het wel goed, maar ga eens in de schoenen staan van iemand die daar voor het eerst komt. Wat je dan allemaal voor je kiezen krijgt… Dan kan je best begrijpen dat iemand voor een openstaande sluisbrug gaat staan wachten en niet in de gaten heeft dat er nog een andere route is. Er is zoveel te zien dat het licht dat de omleiding aangeeft niet opvalt. En ja, inderdaad, ze staan wel erg hoog!!! Misschien moeten de lichten aan beide kanten van de weg worden geplaatst of zouden ze nog eens herhaald moeten worden!!

De meesten blijven lekker wachten. Als de sluis flink volligt en ook nog weer eens van de andere kant volloopt, dan ben je wel even zoet. Telkens als ik er kom om mijn routeborden te controleren, staat er wel iemand die het principe van sluizen niet kent en dus heerlijk staat te wachten tot de brug eindelijk open gaat, of tot een vriendelijk persoon het even komt uitleggen.

N61 en N62.

Wat een veranderingen op en om de nieuwe weg! En de fietser komt er steeds bekaaid vanaf. Is het niet dat we steeds verder moeten omrijden dan is het wel omdat er weer geen geld is of men niet goed heeft nagedacht om andere veranderingen (verbeteringen) aan te leggen. Er is een tunnel onder het kanaal van Gent naar Terneuzen aangelegd, die in verbinding staat met de alweer twaalf jaar oude Westerscheldetunnel.

De mensen uit Sluiskil moeten kiezen: voor de brug gaan staan of een flink stuk omrijden. Hij heet weliswaar de Sluiskiltunnel, maar de inwoners van Sluiskil die naar de andere kant van het kanaal moeten, kunnen er moeilijk gebruik van maken. Ze moeten over de brug (vaak wachten!) of extra kilometers maken. Voor de fietser is er dan nog het pontje, maar wat als dan opeens de brug een halve dag gestremd is, zoals in de eerste week van augustus gebeurde.

En in de vakantie vaart ie niet. Dan moet je via de sluizen bij Terneuzen of door de Koegorspolder en dan via de brug van Sas van Gent. Leuk is anders. Het is een enorme omweg. Je krijgt met erg grote afstanden te maken. Balen als een stekker als je dan in Sluiskil of Philippine woont.

Breskens en Cadzand

Bij Breskens en Cadzand is men nog druk bezig met de fietsroutes en de aanleg van een jachthaven. De werkzaamheden gaan tijdens het toeristenseizoen gewoon door. Het is natuurlijk een leuke happening voor mensen die zoiets niet dagelijks meemaken. Vooral kinderen vinden die grote machines  wel interessant. Maar het is ook gevaarlijk. Met name door de auto’s die vooral op dagen met mooi weer (strandbezoek) in de bermen geparkeerd staan. En dat terwijl er parkeergelegenheid genoeg is. De gemeente Sluis treedt er lang niet altijd tegen op. Het verkeer op deze wegen – landbouwmachines en hulpdiensten, fietsers en voetgangers – zouden de ruimte krijgen, zodat er minder gevaar op de weg zou zijn.

Daar er steeds meer mensen naar de kust komen als het mooi weer is, zou je denken dat er regels zijn die ook nagekomen worden. Maar als men dan net als vroeger de auto’s overal langs de kant van de weg parkeert, is er voor de overige weggebruikers geen overzicht op de situatie.

Bij campings en strandovergangen is het een wirwar van overstekende fietsers en voetgangers (deze meestal bepakt en bezakt met spullen om aan het strand te gaan vertoeven) met kinderen aan de hand en geen rekening houdend met passerend verkeer. Er rijden auto’s op en af en daartussendoor pendelen de fietsers die ook nog eens, omdat ze een weg moeten oversteken of inzetten op een stevige klim. 

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *