Dolf Evenberg

Nieuws Middelburg – April 2017

De meteorologische lente is begonnen, nu nog de fietserslente in Middelburg.
Wat zit er in het Middelburgse potentiële lentepakket?

-1. Herinrichting van de “Punt”, RotterdamseKaai, en de Havendijk als 30 km gebied. De fietsstroken zullen verdwijnen en de oversteek/afslag naar de Nederstraat wordt verbeterd. De nieuwe 3de herinrichting fase is ingegaan en zal gereed zijn voor de zomer.
-2. Aanpassing van de kruising op de Laurens Stommesweg, en zal vermoedelijk voor de zomer gereed zijn.
-3. Toekomstige herinrichting van de kruising Koestraat-Beenhouwersingel, volgens plan van Jan Vader, HZ afstudeerder Civiele Techniek. Gereed niet voor 2018.
-4. Aanpassing, verbetering en uitbreiding van de fietsringroute rond het centrum. Gereed niet voor 2018.
-5. Aanpassing, herinrichting Pottenbakkerssingel voor Albert Heijn (AH). Gereed, voor 2018.
-6. Aanpassing, herinrichting van het gebied rond het Medisch Centrum Kalverstraat. Gereed niet voor 2018.

AH

De weg voor AH, is sinds jaar en dag een plek van ergenis voor de weggebruiker. Voetgangers, al dan niet voorzien van gevulde boodschappentas, fietsers met en zonder haast en lossend vrachtverkeer zitten elkaar soms in de weg. Verder is de gebrekkige verkeersruimte daar opgesierd met een druk beklante bloemenstal. De straat moest opgebroken worden voor ondergrondse werkzaamheden.

ZDT-86-Middelburg1

Een geschikt moment om daarna de herinrichting te doen volgens de principes van multifunctionaliteit, zoals geformuleerd door verkeersdeskundige Hans Monderman, waarbij de verkeersruimte wordt ingericht als verblijfsruimte. In het buitenland heet dit principe “shared space”.
Vanuit de Fietsersbond Middelburg zijn er verschillende opties ingediend ter verbetering van de verkeerssituatie voor AH. Maar de gemeente ambtenaren hebben toch anders beslist en gaan het herinrichten als simpel voetgangersgebied, waarbij de andere verkeersdeelnemers dan gast zijn. Onlangs is het enige weken opgebroken geweest voor ondergrondse werkzaamheden.
Maar van herinrichting is nog geen spoor te zien. Er is deze maand maart nog overleg met de Wethouder en verkeersambtenaren en dan worden wij bijgepraat.

MCK

Op verzoek van de Gemeente hebben wij een plan ingediend hoe de herinrichting van het gebied rond het Medisch Centrum Kalverstraat (MCK) gedaan zou kunnen worden. Dit is een unicum, dat wij gevraagd zijn om ideeën aan te leveren, zonder dat er al een gemeentelijk plan klaar ligt.

ZDT-86-Middelburg2

Het is daar, bij het MCK, vaak erg druk en dringen. Er is een tekort aan “kiss & ride” plaatsen en ook tekort aan fietsparkeerplekken. De “thuiszorg” rollatator / rolstoel e.a. hulpmiddelenwinkel heeft onvoldoende laad-en-los ruimte. Je kan als particulier je auto kwijt in de parkeergarage. Maar je moet dan wel gaan slepen met de spullen uit de hulpmiddelenwinkel. De doelgroep is juist slecht in staat om dit te doen. Er moet dan weer een beroep worden gedaan – in deze participatie maatschappij – op familie en/of buren, immers de zelfredzaamheid schiet hier tekort. Ook is het gebied bijzonder rolstoel onvriendelijk. Kortom, werk aan de winkel. Nou wij hebben de mouwen opgestroopt en als de gemeente dat ook doet is er een knelpunt en hindernis minder in Middelburg.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *