De gemeente Terneuzen heeft het voornemen om fietsers voorrang te geven op rotondes binnen de bebouwde kom

Zes politieke partijen uit de gemeenteraad hebben echter grote bedenkingen bij dit voornemen: “Hiermee creëer je onnodig levensgevaarlijke situaties voor diverse weggebruikers.”

IMG_0741

Rotonde bij sluizencomplex Terneuzen
© Omroep Zeeland
Het idee van de gemeente komt voort uit het stimuleren van het gebruik van de fiets in plaats van de auto. Paula Stoker (Terneuzen Sterk) denkt dat voorrang op rotondes niet zal leiden tot deze gewenste ontwikkeling: “De aanname dat er meer mensen van de fiets gebruik gaan maken doordat er voorrang gekregen wordt op een rotonde is wel heel bijzonder, niet geloofwaardig en, naar onze mening, niet gefundeerd.” Volgens de politicus zou een dergelijk besluit alleen maar leiden tot gevaarlijke situaties. Daarbij verwijst Stoker naar de gemeente Goes: “Daar vinden veel vreselijke ongelukken plaats die verband houden met het voorrang verlenen aan fietsers op rotondes.”
Goes
Daarnaast ziet Stoker geen enkele reden om de huidige situatie te veranderen: “De bestaande situatie voldoet prima. Het drastisch veranderen van een voorrangsituatie vraagt om problemen zoals in Goes.” Dit zou zelfs worden versterkt met het oog op toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente: “We hebben nu al regelmatig een verkeersinfarct op bijvoorbeeld de eerste rotonde aan de Guido Gezellestraat. Als daar fietsers voorrang krijgen is het zeer voorspelbaar dat het verkeer volledig vast komt te staan. Zeker als daar in de toekomst het nieuwe Lodewijk College is gesitueerd.”
Steun
De voormalig wethouder heeft direct steun gevonden bij vijf andere partijen. Sociaal Terneuzen, D66, 50PLUS, SP en PVV delen de mening van Stoker en sluiten hun betoog af met een tegeltjeswijsheid: “Beter voorkomen dan genezen!”

Categorieën