‘Bijna geen doorgang meer naar winkels’

Gemeente kampt met fietschaos

,,Soms staan de fietsen zo geparkeerd dat je nog maar net de winkel binnen kunt”, zegt Roy van Dijk, medewerker van schoenenzaak Omoda aan de Langeviele in Middelburg. In de hoop dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, vraagt de gemeente hulp aan inwoners. De PZC ging alvast de straat op.

IMG_0878

Rob Roosdorp (78): ,,Het is asociaal om je fiets recht voor de gevel te zetten.”
De van origine Amsterdammer maar nu al tientallen jaren Middelburger Rob, komt vaak in de binnenstad van Middelburg om zijn zaakjes op orde te brengen. ,,Vandaag moet ik even naar de Delta en de brillenmaker. Ik zet dan mijn fiets tussen deze twee winkels in, omdat het asociaal is om je fiets recht voor de gevel te zetten.” Dat doet hij allemaal op zijn tweewieler, want vanuit Dauwendaele is het niet lang fietsen. Of hij zijn fiets op een centrale plek wil zetten? ,,Zeker niet, ik moet een paar dingen regelen en dan ben ik sneller af als ik mijn fiets aan de hand meeneem.” Bovendien zet Rob zijn fiets netjes naast de andere fietsen langs de boom. ,,Zo kan ik niemand hinderen.”

Serge (33): ,,In het hoogseizoen ben je 40 minuten aan het zoeken naar een parkeerplek voor je auto.”
Serge heeft zijn hele leven in Middelburg gewoond en woont sinds een jaar in Rijswijk. Nog steeds komt hij met zijn auto in de binnenstad van Middelburg om zijn moeder te bezoeken. ,,Toen ik nog in de Griffioen woonde, gebruikte ik best vaak de auto, maar voor een drankje in de stad pakte ik natuurlijk de fiets.” Voor Serge was het vaak een moeilijke klus om een parkeerplek te bemachtigen. ,,In het hoogseizoen ben je wel 40 minuten op zoek naar een plekje, dat wekt flink wat irritatie op.” Maar een oplossing? Die is lastig te vinden. ,,Misschien dat de gemeente bepaalde tijden moet instellen, dat je alleen dan in het centrum mag komen, hierdoor krijg je een wat vrijere binnenstad.”
Roy van Dijk (32): ,,Mensen zijn kuddedieren, als ze een paar fietsen geparkeerd zien staan, plaatsen ze hun eigen fiets erbij.”
Roy, Medewerker van de Omoda, merkt dat er voor de outletwinkel aan de Langeviele vaak veel fietsen geparkeerd staan. ,,Voor de winkel hebben we één schuinstaande fietsbeugel staan waar altijd fietsen tegenaan worden gezet. Mensen zijn kuddedieren, als ze een paar fietsen geparkeerd zien staan, plaatsen ze hun eigen fiets erbij. Soms staan ze zo om de deur gevormd, dat er nog net een doorgang ontstaat.” Volgens Roy is het heel normaal dat je je fiets in een fietsenstalling zet en dan te voet door de stad gaat. Maar dat gebeurt in Middelburg niet. ,,Het zou erg handig zijn, omdat de fietsen dan ook worden bewaakt. Mensen hoeven dan niet bang te zijn dat hun fiets wordt gestolen.”

Middelburgers kunnen nog tot 20 maart hun mening geven over de kwestie op middelburgontmoet.nl/parkeerbeleid.

Categorieën