Help mee: verzamel lokale successen en knelpunten rond 30 km/u

Bron:Fietsersbond Nederland
De Fietsersbond zet zich in voor een veiligere en prettigere leefomgeving, waarin 30 km/u de standaard maximum snelheid is binnen de bebouwde kom. Dit maakt fietsen veiliger en comfortabeler. Veel gemeenten nemen al stappen in deze richting, maar een landelijke norm ontbreekt nog. Wij willen dat deze norm er komt om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. We verzamelen concrete voorbeelden van afdelingen uit het hele land om de positieve impact van 30 km/u zichtbaar te maken. En daar hebben we jouw hulp bij nodig!
Hoe kun je helpen?
Voor onze campagne in 2025 verzamelen we concrete voorbeelden uit het hele land:
🚲 Waar is 30 km/u al succesvol ingevoerd in straten of wijken?
🚲 Welke initiatieven vanuit jullie afdeling lopen er al en welke obstakels zijn er?
🚲 Zijn er gevaarlijke situaties in jouw gemeente waar 30 km/u een verschil kan maken?
🚲 Heb je incidenten of verhalen van ongelukken uit jouw gemeente/regio die je met ons zou kunnen delen?
Wat kun je dit jaar van het Landelijk Bureau verwachten?
In april starten we een petitie over verkeersveiligheid, met een sterke focus op 30 km/u als oplossing om het verkeer veiliger te maken. Daarnaast worden er twee onderzoeken uitgevoerd die dit thema verder onderbouwen
📌 Onderzoek naar de impact van 50 naar 30 km/u
In opdracht van de Fietsersbond onderzoekt Decisio wat een landelijke overgang van 50 km/u naar 30 km/u betekent voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Naast een rapport komen er interactieve kaarten op onze website, zodat fietsers zelf kunnen zien wat deze maatregel in hun omgeving zou betekenen.
📌 Onderzoek naar veilige fietsinfrastructuur
Samen met SWECO en Bouwend Nederland onderzoeken we hoe de fietsinfrastructuur veiliger kan worden. Denk aan bredere fietspaden, het effect van 30 km/u en het aanleggen van vrijliggende fietspaden. Dit onderzoeken we voor alle drukke fietsroutes van Nederland (>150 fietsers/dag). Ons Routeplanner-netwerk vormt hiervoor de basis. De resultaten worden landelijk en per provincie gerapporteerd.
Met deze acties en onderzoeken zorgen we voor een stevige onderbouwing om van 30 km/u de norm te maken. Met de lokale kennis die bij onze afdelingen zit kunnen we dit extra onderbouwen.
Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met Ross Goorden via [email protected].
Deel deze pagina
Een lijst met artikelen
-
paaltjes melder paaltjes melder
Bron: Fietsersbond Nederland Paaltjes: ze zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze…
Gepubliceerd op: -
Fiets mee op vakantie Fiets mee op vakantie
Ga je op fietsvakantie, dan kun je met de trein, de bus of het vliegtuig naar het beginpunt van je…
Gepubliceerd op: